Frivillige_Kenya_Ungdommens Røde Kors_2021

    Klara var frivillig i Kenya

    Mød Klara, der er frivillig i vores Kenya-gruppe og har besøgt vores projekt i slumkvarteret Mukuru i Nairobi.

    ”Forestil dig en hel by bygget af træ og bølgeblik. Der er slet ingen planlægning i byggeriet. Der mangler toiletter, affaldet flyder over det hele, og stedet bliver ofte oversvømmet. Hygiejnen er dårlig, når affaldet bliver skyllet rundt.”

    Klara blev ”overvældet på godt og ondt”, da hun besøgte slumkvarteret Mukuru, der ligger i Nairobi i Kenya. Slumområdet er hjem for omkring 700.000 mennesker, og arbejdsløsheden blandt unge er enorm. Flere af de unge mænd tyer til småkriminalitet og misbrug for at komme gennem hverdagen.

    Artiklen fortsætter under billedet

    Frivillig Klara_Kenya_Ungdommens Røde Kors_2021

    I Mukuru arbejder vi sammen med Røde Kors i Kenya for at inddrage områdets unge i positive fællesskaber og hjælpe dem til meningsfulde og indtægtsgivende aktiviteter. I september 2021 besøgte Klara projektet.

    Hvordan blev du frivillig i Kenya?

    ”Der gik virkelig kort tid, fra jeg ansøgte om at komme til Kenya, til jeg pludselig stod i Nairobi. Det var helt vildt på den fede måde,” fortæller Klara, der er 24 år.

    ”Jeg ville gerne være frivillig og lave noget internationalt. Så fandt jeg Kenya-gruppen hos Ungdommens Røde Kors. Her blev jeg ret hurtigt engageret i alle de projekter, vi har i afrikanske lande.

    Pludselig kom muligheden for at rejse en uge til Kenya for at evaluere vores projekter der. Jeg rejste med en medarbejder fra sekretariatet og mødte vores ungdomsledere i Kenya, som både er fra Danmark og Kenya.”

    Hvad gik dit arbejde ud på?

    ”Jeg lavede interviews med de ansatte i Kenya Røde Kors, med ungdomslederne og selvfølgelig med de unge, der deltager i vores aktiviteter. På den måde fik jeg en masse data om projektet, så jeg kunne skrive en rapport.

    Vores projekter er med til at give de unge en stemme i lokalområdet og et bedre image blandt de ældre. Her samles de om positive aktiviteter. Fx er der nogen, der har koordineret affaldsindsamlinger. Andre har startet deres egen hønsefarm.

    Alle, der deltager, får nye kompetencer gennem workshops i Life Skills og Sprint, som de kan bruge i deres hverdag.”

    Hvordan var det at skulle arbejde frivilligt i Kenya?

    ”Det var ret intenst at arbejde der i én uge og at have så aktiv en rolle. Jeg havde aldrig fået det samme indblik i det lokale liv, hvis ikke jeg var rejst med Ungdommens Røde Kors. Det gav en unik adgang til mennesker og miljøer.

    Der var ikke tid til ret meget andet end at arbejde med projektet. Men vi var ude at spise sammen med de lokale fra Røde Kors i Kenya, og jeg nåede at besøge et sted, der passer giraffer.

    Det var en fed følelse at spille en aktiv rolle i et projekt og kunne mærke, at det rykker noget for de unge, der deltager.

    Det har også givet mig nye kompetencer i forhold til at lave forskellige typer interviews og skrive en rapport.”

    Frivillig_Kenya_Ungdommens Røde Kors_2021
    Vil du vide mere om vores internationale arbejde?

    FAKTA

    • Klara er 24 og læser statskundskab i Aarhus. Hun er frivillig i Ungdommens Røde Kors’ Kenya-gruppe og Afrika-gruppe.
    • I efteråret 2021 besøgte hun vores projekter i Nairobi for at kunne skrive en evalueringsrapport.
    • Vores projekt i Mukuru laves i samarbejde med Røde Kors i Danmark og Røde Kors i Kenya. Frivillige ungdomsledere fra både Danmark og Kenya står for at udføre projekterne i hverdagen.
    • Ungdommens Røde Kors har projekter i en række afrikanske lande, Mellemøsten, Østeuropa og Grønland.

    Klaras dagbog fra Mukuru

    Idag har jeg været i en del af Mukuru, der hedder Kayaba. Mukuru er et område i Nairobi, hvor omkring 700.000 mennesker bor i de såkaldte "informal settlements" – det vil sige i huse, der ikke er registrerede, og som virker enormt midlertidige, selvom de jo ikke er det for dem, der bor der. Vejene er meget snævre, og der løber et smalt vandløb gennem de fleste af dem, og der er generelt helt fyldt med mennesker, der hvor vi går rundt.

    En af de unge frivillige fra Kayaba, Peter, viser mig og en anden frivillig rundt og fortæller om, hvordan livet er for de unge, der bor i området. Vi har lige været i forsamlingshuset, hvor vi mødtes med en gruppe af unge, der samles hver uge for at samle skrald i byen. Det er et kæmpe problem med skraldet, for det er svært at finde et sted at gøre af det, og det forværrer den hygiejniske situation, som kan skabe sygdomme og blokerer for vandet, der løber over vejene.

    De unge fra området fortalte, at de gerne ville engagere sig i at løse problemer i deres nabolag, og at de håber, det også vil gøre, at beboerne, især de ældre i Kayaba, får et bedre syn på de unge, der ofte har et negativt image som kriminelle og stofmisbrugere. De unge fortalte også om, hvordan det har været at deltage i Sprint-workshops, hvor de har haft mulighed for selv at definere, hvilke problemer de oplever, og hvilke løsninger de selv har på de udfordringer, de står overfor. Det var sådan, de kom op med projektet om skraldeindsamling.

    Frivillige_Kenya_Ungdommens Røde Kors_2021